Προκατασκευασμένα σπίτια (Προκάτ)

 

Με ξύλινο σκελετό

 
Η ανάγκη για αξιόπιστα σπίτια, πιο φιλικά στον χρήστη και στο περιβάλλον, που κατασκευάζονται γρήγορα και με ελεγμένο κόστος αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από την Canadian homes® που έφερε το 1966 την τεχνογνωσία της προκατασκευασμένης οικίας με ξύλινο σκελετό (timber frame).

Η αρχή της κατασκευής με ξύλινο σκελετό προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους.
Με σωστή αξιολόγηση των φυσικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών του ξύλου οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί το καθιστούν ως ένα από τα πιο ενδεδειγμένα δομικά υλικά, σε σημείο που σήμερα αποτελεί τον συμβατικό τρόπο κατασκευής οικιών στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.

Έχει το πλεονέκτημα της ευελιξίας κατασκευαστικά, δημιουργώντας, ένα εξαιρετικά ισχυρό πλαίσιο με κατακόρυφα και οριζόντια ξύλινα στοιχεία, ικανό να αντέχει μεγάλα μηχανικά φορτία, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα αντισεισμικό, λόγω της ελαστικότητας και του χαμηλού βάρους του.

Αυτό έχει αποδειχθεί σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές όπως η Ιαπωνία, η δυτική ακτή των Η.Π.Α. και η Αλάσκα. Στην Ελλάδα η Canadian homes® είχε δεκάδες κατασκευές στα επίκεντρα των μεγάλων σεισμών που έδειξαν καταπληκτική συμπεριφορά και έγιναν παραδείγματα για νέους ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιοχές.

Οι επικαλύψεις του σκελετού με ξυλόπλακες δημιουργούν πλευρικά διαφράγματα, αλλά και θαλάμους για την τοποθέτηση της μόνωσης.

Η μέθοδος αυτή είναι συμβατή για προκατασκευασμένες οικίες, παράλληλα όμως παρέχει ευελιξία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και επενδύσεων του κτιρίου, για περιπτώσεις ιδιαίτερων αναγκών.
 
Προκατασκευασμένα σπίτια (Προκάτ) με ξύλινο σκελετό
Προκατασκευασμένα σπίτια (Προκάτ) με ξύλινο σκελετό
Προκατασκευασμένα σπίτια (Προκάτ) με ξύλινο σκελετό
 
Στην συνέχεια, για να καλύψει τις απαιτήσεις μεγάλων και πιο ειδικών κτιρίων, έφερε και καθιέρωσε την μέθοδο κατασκευής με κολόνες και δοκούς (post and beam construction) από αντικολλητή ξυλεία. Η κατασκευή αυτή απαιτεί την χρήση ειδικών μεταλλικών συνδέσμων.
Στην συνέχεια ακολουθεί την ίδια τεχνογνωσία με τον σκελετό.
 

Με ξύλινες πλάκες

 
Η ανάγκη για πιο οικολογικές κατασκευές δημιούργησε νέα προϊόντα ξυλείας. Με την χρήση σταυρωτής επικολλητής ξυλείας (cross laminated timber) παράγονται βιομηχανικά μεγάλα προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία - πλάκες που αποτελούν τους τοίχους, τα δάπεδα και τις οροφές κτιρίων. Η νέα αυτή μέθοδος προκατασκευής επιτυγχάνει σε σύντομο χρόνο δυνατότητα ανέγερσης ελαφρών και άκαμπτων πολυόροφων κτιρίων με εξαιρετική αντισεισμική συμπεριφορά, ως απεδείχθει με το πείραμα στην Ιαπωνία το 2007, όπου ένα επταόροφο κτίριο πραγματικών διαστάσεων κατασκευασμένο με αυτή την μέθοδο επί τεχνητής πλατφόρμας υπεβλήθη με προσομείωση το σεισμό της πόλης Κόμπε το 1995, ισχύος 7,2R με αποτέλεσμα τις ελάχιστες δυνατές παραμορφώσεις.

Η μέθοδος αυτή αρχίζει να διαφοροποιεί τις αντιλήψεις του διεθνούς επιστημονικού και τεχνικού κλάδου για τις κατασκευές πολυόροφων κτιρίων. Ειδικά σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης υπάρχουν ήδη αρκετές κατασκευές με σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (CLT).

Στο Βανκούβερ του Καναδά κατασκευάζεται κτίριο 18 ορόφων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
Όπως τείνουν τα πράγματα διεθνώς τα κτίρια που κατασκευάζονται με ξύλο θα μεγαλώνουν και θα πληθαίνουν.