Τα πράσινα κτίρια σχεδιάζονται για να μειώσουν την καθολική επίδραση του κτισμένου περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον.
 

 
 
 
Πράσινα σπίτια
 

Πράσινα σπίτια & κτίρια με υλικά που προτείνει η φύση

 
 
 
Μεγαλύτερο σπίτι σε λιγότερα τετραγωνικά
 
Η επιλογή της κατασκευής με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά επιβραβεύεται δίνοντάς σας μεγαλύτερο σπίτι σε λιγότερα τετραγωνικά.

Βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης η επιφάνεια που καταλαμβάνει η εξωτερική φέρουσα τοιχοποιία που αποτελείται από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είναι το ξύλο.
 
 
 
 
Πράσινα σπίτια & κτίρια
 
 
 
 
Τα πράσινα κτίρια σχεδιάζονται για να μειώσουν την καθολική επίδραση του κτισμένου περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία και στο φυσικό περιβάλλον. Εκμεταλλεύονται ως επί το πλείστον τις ανανεώσιμες πηγές υλικών από την φύση, ενώ αντίθετα επιβαρύνουν αυτή στο ελάχιστο δυνατό. Η ανάγκη για προστασία των κλιματολογικών συνθηκών επιφέρει διεθνώς την τάση για πιο οικολογικές κατασκευές. Βασικά υλικά που "προτείνει η φύση" και χρησιμοποιεί η Canadian homes® για κατασκευή, μονώσεις και επενδύσεις, είναι το ξύλο, το Heraklith, το Tektalan, o πετροβάμβακας, ο ορυκτοβάμβακας και τα κεραμίδια.

Κύρια χαρακτηριστικά των υλικών αυτών είναι:
 

Το ξύλο

 
Το φυσικό υλικό που εμπνέει σήμερα τους αρχιτέκτονες είναι το αρχαιότερο οικοδομικό υλικό. Υπάρχουν ανά τον κόσμο παραδείγματα ξύλινων κατασκευών ηλικίας εκατοντάδων ετών, όπως οι πενταόροφες παγόδες στην Ιαπωνία ηλικίας άνω των 1400 ετών. Το ξύλο κληρονομικώς θεωρείται "πράσινο" υλικό, είναι ανανεώσιμο, αναπτύσσεται και παράγεται με ελάχιστη ενέργεια, είναι μη τοξικό και ανακυκλώνεται και βιοδιασπάται με μεγάλη ευκολία. Αντίθετα, το μέταλλο και το τσιμέντο προέρχονται από μη ανανεώσιμες πήγες, η επεξεργασία των οποίων απαιτεί πολλαπλάσιο νερό προκαλώντας και μεγαλύτερη μόλυνση αυτού και την δημιουργία τετραπλάσιας ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η παγκόσμια περιβαλλοντολογική οργάνωση WWF αναφέρει άλλωστε ότι το ξύλο είναι το πλέον οικολογικό οικοδομικό υλικό.

Η ξυλεία που χρησιμοποιεί η Canadian homes® προέρχεται από δάση αειφόρου διαχείρισης, ανήκει δηλαδή στους ανανεώσιμους πόρους που με κατάλληλη διαχείριση όχι μόνο δεν επηρεάζουν το περιβάλλον άλλα αυξάνουν την ποσότητα των δένδρων που υλοτομούνται.

Η κατάλληλη αξιολόγηση των ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών του ξύλου και η σωστή μελέτη χρήσης του από την Canadian homes® το καθιστούν ως ένα από τα πιο ενδεδειγμένα δομικά υλικά γιατί:

  • Έχει συγκριτικά με το βάρος του πολύ μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα.
  • Απορροφά τις σεισμικές δονήσεις και τους θορύβους.
  • Λειτουργεί σαν ισοσταθμιστής υγρασίας.
  • Απορροφά την υγρασία του χώρου όταν είναι υψηλή και την απελευθερώνει όταν είναι χαμηλή.
  • Δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και της θερμότητας.
  • Προστατεύει από την ραδιενεργή ακτινοβολία.
  • Φιλτράρει τον αέρα και τον εμπλουτίζει με ιόντα οξυγόνου, δεν δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ιονισμό της ατμοσφαίρας τα οποία είναι υπεύθυνα για πονοκεφάλους και άλλες διαταραχές.
 

Το Heraklith

 
Οι πλάκες Heraklith αποτελούνται από μακριές ίνες ξύλου αναμεμειγμένες σε τσιμέντο και παρέχουν καλές ηχοθερμομονωτικές ιδιότητες. Τοποθετούνται εξωτερικά επί της τοιχοποιΐας του κτιρίου και δέχονται επίχρισματα 25-30 χιλ.
 

Το Tektalan

 
Οι πλάκες Tektalan έχουν πυρήνα πετροβάμβακα βαρέως τύπου και λεπτή επικάλυψη Heraklith. Χρησιμοποιούνται ως πρόσθετη μόνωση, ηχομόνωση, πυροπροστασία (κλάση Β) της εξωτερικής τοιχοποιίας, ενώ παράλληλα δέχονται επιχρίσματα 25-30 χιλ.
 

Ο πετροβάμβακας

 
Παράγεται από τήξη πετρωμάτων και ινών οξειδίου πυριτίου και έχει πολύ καλές ιδιότητες πυροπροστασίας (κλάση Α1), θερμομόνωσης και ηχομόνωσης του κελύφους του κτιρίου.
 

Ο ορυκτοβάμβακας

 
Παράγεται από επεξεργασία ορυκτών ύλών αναμεμειγμένων με ίνες και συνθετικά παράγωγα - αβλαβή στον άνθρωπο και το περιβάλλον και τοποθετείται ερμητικά σε όλα τα φατνώματα τοίχων και στέγης. Έχει πολύ καλές ιδιότητες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και πυρασφάλειας (κλάση Α1)

Τα υλικά αυτά προέρχονται από φυσικές ανανεώσιμες πηγές και παρέχουν καλύτερη ποιότητα διαβίωσης - λόγω της διαπνοής αυτών και μεγαλύτερη πυροπροστασία σε σχέση με άλλα μονωτικά υλικά.

 

Τα κεραμίδια

 
Τα κεραμίδια από πηλό παράγονται από αρχαιοτάτων χρόνων και υπάρχουν σε διάφορους τύπους και χρωματισμούς αναδεικνύοντας τις στέγες.
Προσφέρουν αισθητική και θερμική άνεση στα κτίρια.